area doesn't fill correctly

cnc-club.ru for English speaking users
tecdroid
Новичок
Сообщения: 25
Зарегистрирован: 18 июн 2014, 13:35
Репутация: 1
Контактная информация:

area doesn't fill correctly

Сообщение tecdroid »

hi,

first to say, i'm using inkscape 0.48 and gcodetools 1.7

I tried to make some small nameplates where the area around the letters is milled away.
I started writing the text and drawing a surrounding box. after, I turned both into paths(CTRL-Shift-C) and combined them (CTRL-K)
After, i choosed gcodetools -> area.
After filling the area, some pieces are filled that must not be and others, who'd have to, aren't.
have a look at the pic i attached and you'll see what i mean.

Is this a software defect or rather human misbehaviour? ;)
Вложения
area defect.png
narvf
Кандидат
Сообщения: 60
Зарегистрирован: 22 июл 2014, 11:39
Репутация: 4
Контактная информация:

Re: area doesn't fill correctly

Сообщение narvf »

I this it will be better if you will add text, convert to path, ungrounp text and combine it (ctrl + k) and then select text and surrounding box and press ctrl + - (path -> difference. i think its called). After this adding "area" should not make problems.
tecdroid
Новичок
Сообщения: 25
Зарегистрирован: 18 июн 2014, 13:35
Репутация: 1
Контактная информация:

Re: area doesn't fill correctly

Сообщение tecdroid »

okay.. looks bit better but still some error..
Вложения
area defect 2.png
narvf
Кандидат
Сообщения: 60
Зарегистрирован: 22 июл 2014, 11:39
Репутация: 4
Контактная информация:

Re: area doesn't fill correctly

Сообщение narvf »

Can you post your svg file?
What option to you use to fill area?
tecdroid
Новичок
Сообщения: 25
Зарегистрирован: 18 июн 2014, 13:35
Репутация: 1
Контактная информация:

Re: area doesn't fill correctly

Сообщение tecdroid »

uff.. i think, i changed nothing to the standard settings but area tool overlap to 0.1..
Вложения
keller.svg
(40.91 КБ) 938 скачиваний
narvf
Кандидат
Сообщения: 60
Зарегистрирован: 22 июл 2014, 11:39
Репутация: 4
Контактная информация:

Re: area doesn't fill correctly

Сообщение narvf »

File made by me in attachement.

I had to create new file, in yours something was not working good.
Вложения
keller-fixed.svg
(47.08 КБ) 950 скачиваний
tecdroid
Новичок
Сообщения: 25
Зарегистрирован: 18 июн 2014, 13:35
Репутация: 1
Контактная информация:

Re: area doesn't fill correctly

Сообщение tecdroid »

well, this did it. thanks.
but i got another problem now.. it doesn't do multiple passes.. got two bits broken.. only some chinese ones left..
so i need to do anything slooooow or in multiple passes.. but it doesn't pass multiple times.. :(
narvf
Кандидат
Сообщения: 60
Зарегистрирован: 22 июл 2014, 11:39
Репутация: 4
Контактная информация:

Re: area doesn't fill correctly

Сообщение narvf »

"So if you set for example z-Depth (when adding orientation points) to -6mm, now you have to set "depth step" to "2" in tool options i.e. in this greeen recatangle on tool that you added. This will make 3 passess each for 2 mm. Hope that helps"
You should try to first simulate your gcode, in openscam or linuxcnc and if everything is ok do real machining.
tecdroid
Новичок
Сообщения: 25
Зарегистрирован: 18 июн 2014, 13:35
Репутация: 1
Контактная информация:

Re: area doesn't fill correctly

Сообщение tecdroid »

funny, i installed openscam today ;)
well, my depth is [0,0,0][0,0,-4.0] and depth is 1.
It always mills only 1mm in depth.. even height by color works only between 0 and 1 mm. I "fixed" this by z scaling with 4.0000...
How ever, it never did more than one pass..
narvf
Кандидат
Сообщения: 60
Зарегистрирован: 22 июл 2014, 11:39
Репутация: 4
Контактная информация:

Re: area doesn't fill correctly

Сообщение narvf »

Past here your file, i will check :)
tecdroid
Новичок
Сообщения: 25
Зарегистрирован: 18 июн 2014, 13:35
Репутация: 1
Контактная информация:

Re: area doesn't fill correctly

Сообщение tecdroid »

okay, here it is.
i used path to gcode with following parameters:
biarc 1.0
max splitting depth 4
depth function c
z scale 1.0
z offset 0.0
minimum arc radius 0.050
z safe height 5mm
post processor fast pre penetrate
Вложения
keller2.svg
(212.21 КБ) 919 скачиваний
Kellerschild_0006.ngc
(54.26 КБ) 1166 скачиваний
narvf
Кандидат
Сообщения: 60
Зарегистрирован: 22 июл 2014, 11:39
Репутация: 4
Контактная информация:

Re: area doesn't fill correctly

Сообщение narvf »

Check this file.
I've added second layer. for engraving
First one is for cutting contour
Test in openscam first :)
Вложения
keller2.svg
(36.34 КБ) 923 скачивания
keller2layers_0002.ngc
(65.97 КБ) 1172 скачивания
tecdroid
Новичок
Сообщения: 25
Зарегистрирован: 18 июн 2014, 13:35
Репутация: 1
Контактная информация:

Re: area doesn't fill correctly

Сообщение tecdroid »

Okay, this seems to work but i have no clue why.. any height has to get it's own layer?
narvf
Кандидат
Сообщения: 60
Зарегистрирован: 22 июл 2014, 11:39
Репутация: 4
Контактная информация:

Re: area doesn't fill correctly

Сообщение narvf »

Yes, genereally if you want different heights in your project, you should make different orientation points in each layer.
Аватара пользователя
Nick
Мастер
Сообщения: 22617
Зарегистрирован: 23 ноя 2009, 16:45
Репутация: 1630
Заслуга: Developer
Откуда: Gatchina, Saint-Petersburg distr., Russia
Контактная информация:

Re: area doesn't fill correctly

Сообщение Nick »

some times shit happens and area does not work... most powerful way to fix it - change machining angle (i.e. 0.5 degree)
narvf
Кандидат
Сообщения: 60
Зарегистрирован: 22 июл 2014, 11:39
Репутация: 4
Контактная информация:

Re: area doesn't fill correctly

Сообщение narvf »

Btw how to make those paths genereted by area connected like in tecdroid's image?
is it possible in not regulat shapes - not rectangles?
Actually i would like to speedup my code - so if this could go down, and up only when going above letters and the just go around without going up?
Вложения
Rysunek.svg
(54.3 КБ) 940 скачиваний
Аватара пользователя
Nick
Мастер
Сообщения: 22617
Зарегистрирован: 23 ноя 2009, 16:45
Репутация: 1630
Заслуга: Developer
Откуда: Gatchina, Saint-Petersburg distr., Russia
Контактная информация:

Re: area doesn't fill correctly

Сообщение Nick »

How do you want to "connect" them?
these are two separate areas...
narvf
Кандидат
Сообщения: 60
Зарегистрирован: 22 июл 2014, 11:39
Репутация: 4
Контактная информация:

Re: area doesn't fill correctly

Сообщение narvf »

I don't want to connect 2 areas, just in one area,.
In tecroids image for exmaple path goes down, right, up, right, down, right and so on except for letters so on. On my example with are fill, on shape is created, go up then down and another path, and up and down and another path.

It's hard to explain in english :)
tecdroid
Новичок
Сообщения: 25
Зарегистрирован: 18 июн 2014, 13:35
Репутация: 1
Контактная информация:

Re: area doesn't fill correctly

Сообщение tecdroid »

well.. it starts to become a bit boring if it goes to safe position after any line in the area. isn't there any option "don't get safe until area is done" ?

Btw, here is my result.

additionally, i found out that openscam can't operate partial circles correctly.. however.. linuxcnc does.. :hehehe:
kerllerschild.jpg
narvf
Кандидат
Сообщения: 60
Зарегистрирован: 22 июл 2014, 11:39
Репутация: 4
Контактная информация:

Re: area doesn't fill correctly

Сообщение narvf »

Looks good! What whaterial is it?

As far as I know ther is no such option, but you can save file without exporting gcode in inkscape, to DXF and try dxf2gcode. I used this only for cutting, not engraving but should work. In dxf2gcode tool will not go up after each path, and then go down.
Ответить

Вернуться в «English forum»